Af Susanne Møller
bragt i Politiken 15. december
I 2009 ER DER kommet flere udenlandske sexarbejdere på gaderne i de skandinaviske storbyer. Ingen ved præcis hvorfor, men et gæt er, at det har noget at gøre med den økonomiske verdenskrise. Kvinderne udnytter globaliseringen og søger til andre lande for at tjene penge, når arbejdsløsheden stiger i deres hjemlande.
Også på Vesterbro i København er der nu flere udenlandske kvinder, der trækker på gaden. Men her er der ikke den store interesse for, hvorfor de kommer. I stedet bliver de straks brugt som en brik i agitationen for en kriminalisering af sexarbejde.
Politikere og hjælpeorganisationer taler igen og igen om de mange ofre for menneskehandel – trafficking. Men det er ikke rigtigt. Reden International er blandt dem, der slår på tromme for tiden.
Men de finder selv ganske få, om overhovedet nogen, ofre for trafficking.
Den tid er forbi, hvor man kunne tale om, at trafficking er et mørkeområde. I dag er politiet særdeles opmærksomme på trafficking i sexarbejde, og de rejser sager, hver gang de ser den mindste chance for at vinde dem. Alligevel falder der kun en håndfuld domme om året.
DET ER IKKE kun i Danmark, at det er sådan.
I England har avisen The Guardian netop afdækket, hvordan over 500 mistænkte menneskehandlere fra en stor aktion i sommer blev til næsten ingen, da man fik sagerne undersøgt.
Politiken har skrevet om, hvordan en hotelkæde på Vesterbro er gået med i en kampagne mod blandt andet trafficking.
I artiklen fortæller hoteldirektøren om, hvordan guidebøgerne ikke længere beskriver kvarteret som et smart og moderne red light district.
Hotellerne er lidt i samme båd som sexarbejderne. Også de tjener penge på globaliseringen – på at gæster fra nær og fjern kommer til København.
ALLE SKAL HAVE ret til at være her. Begrebet trafficing må ikke blive misbrugt til at slippe af med dem, man ikke synes passer ind i kvarteret. Jeg har læst om andre erhvervsdrivende i kvarteret, som ikke havde noget imod sexarbejderne som sådan, men som gerne ville have mindre uro.
Jeg vil ikke påstå, at der findes en løsning, så alle får det helt, som de vil have det. Men det er muligt at fået bedre red light district, som både beboerne, sexarbejderne og andre erhvervsdrivende er bedre tjent med, og som de måske endda ender med at være stolte af.
Løsningen er, at kommunen accepterer sexarbejderne og giver dem bedre forhold, så det også i praksis bliver muligt at stille krav. Politikerne på Rådhuset må se i øjnene, at forestillingen om en ‘ prostitutionsfri by’ har spillet fallit.
Forestillingen om en ‘ prostitutionsfri by’ har spillet fallit.