I den offentlige debat møder vi ofte mange fordomme og myter. For at komme dem endeligt til livs har vi forsøgt at afkræfte dem.
“Prostituerede sælger sig selv”
Vores krop er vores egen. Både før, under og efter et kundebesøg. Sexarbejdere sælger en seksuel ydelse. I andre faggrupper bruger man også kroppen som en del af arbejdet, uden at blive beskyldt for at ”sælge” den. Det bør ikke være anderledes for sexarbejde.
“Prostituerede får alvorlige skader af at sælge sex”
Vi ser ofte dette argument i debatten og argumentet er fuldstændigt udokumenteret. Argumentet bliver oftest brugt af personer med bestemte moralske dagsordener. Der mangler netop opgørelser, som skelner mellem holdninger og de reelle arbejdsforhold.
“Prostitution leder ikke til noget godt”
De fleste undersøgelser der laves om sexarbejde, tager udgangspunkt i, hvor dårlige forholdende er. I stedet ønsker vi i SIO, at der også i højere grad forskes med inddragelse af de positive aspekter ved sexarbejde. Rapporter fra udlandet antyder nemlig, at sexarbejde også kan have positive konsekvenser.
“Det værste ved sexarbejde er at have sex med fremmede”
Det de fleste sexarbejdere selv angiver som det mest problematiske ved arbejdet er omgivelsernes stigmatisering af faget og dets udøvere. Det står i klar kontrast til de flestes fordomme. Usikre og elendige arbejdsforhold, kan i enkelte tilfælde også medføre dårlige oplevelser for sexarbejdere. Derfor prioriterer SIO at arbejde for sikre og ordnede forhold for den enkelte sexarbejder.
“Prostituerede lider af granatchok”
Påstanden stammer fra en amerikansk radikalfeminist, Melissa Farley. Hun har lavet undersøgelser i nogle af de hårdeste prostitutionsmiljøer i verden og kommer ikke overraskende til den konklusion, at kvinderne her har det dårligt. Farleys forskning bliver desuden kun anvendt af lobbygrupper, der arbejder for kriminalisering af sexarbejde – herhjemme f.eks. den indremissionske organisation Reden.
“De fleste prostituerede har været udsat for incest og misbrug i barndommen”
Denne myte stammer fra den danske psykolog Kim Deichmann, som har interviewet enkelte pornomodeller. Deichmanns vurdering er ikke understøttet andre steder, men har alligevel fået solidt fodfæste. I SIO mener vi ikke, at dette tvivlsomme argument bør have indflydelse på, hvorvidt sexarbejde skal forbydes eller ej. En ulykkelig barndom skal ikke medføre, at man fratages retten til at bestemme over sit eget liv.
“At sælge sig sex er aldrig et frit valg”
I SIO tager vi udgangspunkt i vores egne erfaringer. Vi sælger frivilligt en seksuel ydelse. Vi er voksne kvinder med ansvar, ret og evne til at vælge selv. Hvis nogen mener, at sexarbejde ikke er et frit valg, er det oftest fordi de vil fratage os valget. De mener nemlig ikke selv, at vi skal kunne vælge frit.
“Sexkøb er ikke en menneskeret”
Voksne mennesker har ret til at vælge, hvordan de vil bruge deres penge. Vi har som sexarbejdere retten til at bestemme, hvordan vi vil tjene vores penge. Så længe begges valg er taget frivilligt, går det ikke ud over nogen. Derfor bør det stå alle frit for at købe en seksuel ydelse.
“Prostituerede kan ikke sætte grænser”
Alle mennesker er konstant udsat for at skulle sætte grænser. Vi som sexarbejdere er til gengæld trænede i at sætte grænser. Vi er bevidste om, hvor vi sætter dem, fordi de af og til bliver udfordret. Vigtigst af alt, så er grænser personlige. En sexarbejder sætter muligvis sin grænse anderledes end andre. Men det gør ikke grænserne forkerte – bare anderledes.
“Den lykkelige luder findes ikke”
Lykke er et begreb, der ikke kan bruges til at beskrive folks forhold til det arbejde, de har valgt. Sexarbejdere kan være glade for, eller tilfredse med deres job – nøjagtigt som alle andre kan være det i deres job. Det der gør os ulykkelige er, at vi fratages grundlæggende rettigheder, fordi vores job ikke er accepteret på lige fod med andres.
Hvis du har lyst til at læse mere om virkeligheden som sexarbejder, anbefaler vi at bruge vores links-sektion – hvori du kan finde mange aktive sexarbejdere, der skriver om deres liv og lyst. Du kan også se flere myter om sexarbejde blive afkræftet på seksualpolitik.dk